Oktober 2017. Apple heeft de aanval geopend op Appletree, een bedrijf dat zich richt op medisch onderzoek. Apple meent dat Appletree inbreuk maakt op de merkrechten van het wereldbekende Apple-merk. Op 15 september diende Apple bij het Amerikaanse merkenbureau een verzoek in tot doorhaling van de registratie van Appletree.

Apple duldt geen appels

Apple staat er om bekend dat het geen andere appel-merken op de markt duldt, of het nu gaat om gebruik van het woord Apple of van een afbeelding van een appel. Chiever deed onderzoek naar eerdere appelconflicten. Hieronder ziet u een kleine selectie van de appels (en peer) waarmee Apple de laatste jaren ruzie maakte.

Appelmonopolie

Natuurlijk doet Apple er verstandig aan zijn merk goed te verdedigen tegen aanhakers en misbruik. Echter, naar mijn mening probeert Apple zijn appelmonopolie wel heel ver op te rekken. De beschermingsomvang van het bekende Apple-merk is groot, maar het is natuurlijk niet zo dat elke appel van Apple is. Toch schieten bedrijven vaak in de stress en kiezen meteen het hazenpad als ze belaagd worden door het grote en kapitaalkrachtige Apple, ook als de claim van de multinational in juridische zin dubieus is.

Beatles

In het overzicht van conflicten staat helemaal op het rechts het Apple-label van de Beatles. Ook met dit merk kreeg Apple bonje. Echter, hier was de situatie wel wat anders omdat het Apple-merk van de Beatles ouder is. In eerste instantie zaten deze appels elkaar helemaal niet in de weg, maar dat werd in de jaren 90 anders toen het computermerk zich ook op muziek ging storten. Daarmee kwam het in het vaarwater van de Beatles-appel. Na ruim 20 jaar strijd sloten de kemphanen in 2010 een overeenkomst. De voorwaarden waaronder dit gebeurde zijn niet bekend, maar er zal wel stevig met geld geschoven zijn.

Bas Kist