Augustus 2017. Het boek 1000 jaar Sinterklaas van uitgeverij LM Publishers maakt geen inbreuk op de auteursrechten van het boek De Beeldenstorm van uitgeverij WalburgPers. Dat heeft de Kantonrechter van de Rechtbank Gelderland op 9 augustus bepaald.

Sjabloon

De zaak lag gevoelig omdat het Sinterklaasboek in eerste instantie door WalburgPers zou worden uitgegeven. In dat verband had WalburgPers aan de vormgever van het Sinterklaasboek het opmaaksjabloon van De Beeldenstorm opgestuurd. Toen het ontwerp van het Sinterklaasboek – met behulp van het opmaaksjabloon – min of meer gereed was, besloot WalburgPers op het laatste moment het boek toch niet uit te geven. Vervolgens nam LM Publishers de uitgave over.

Zelfde lay out?

Volgens WalburgPers komt de lay out van 1000 jaar Sinterklaas te dicht in de buurt bij de – door het auteursrecht beschermde – lay out van De Beeldenstorm. Echter, daar gaat de rechter niet in mee. Hoewel de omslagen van beide boeken enige gelijkenis vertonen, zijn er volgens de rechter ook duidelijke verschillen in de vormgeving.

Andere totaalindruk

Hij noemt onder andere het lettertype, de kleuren, de grootte van de afbeelding en het feit dat het Sinterklaasboek van karton is gemaakt. Verder zijn er, aldus de rechter, ook duidelijke verschillen in de lay-out van de binnenkant van beide boeken. Al met al oordeelt de rechter dat de totaalindruk van 1000 jaar Sinterklaas en De Beeldenstorm voldoende verschilt. Er is dus geen sprake van auteursrechtinbreuk.

Geen auteursrechtinbreuk

WalburgPers voelde zich mogelijk een beetje belazerd nu bij de vormgeving van het Sinterklaasboek, ondanks het feit dat dit niet door WalburgPers werd uitgegeven, toch gebruik is gemaakt van het sjabloon van De Beeldenstorm. Dat is misschien niet leuk, maar als het eindresultaat dan een vormgeving is die op veel punten toch afstand neemt, kan het auteursrecht je niet helpen.

Bas Kist