Contact

6 jaar celstraf voor Lego-inbreuk

September 2020. Dat is nog eens andere koek: 6 jaar de cel in en ruim € 11 miljoen boete omdat je inbreuk hebt gemaakt op de auteursrechten van Lego. Dat overkwam de mannen die zich in China schuldig hebben gemaakt aan de verkoop van namaak Lego.

Lepin

Lego & Lepin

€ 40 miljoen

De inbreukmakers verkochten het materiaal onder het merk Lepin, dat ook qua design erg aan Lego doet denken. Volgens de website WIPR verdienden de heren met de verkoop van de replica’s ruim € 40 miljoen totdat zij in 2019 in de kraag werden gevat.

Kleerscheuren

Terwijl de leiders van deze criminele groep nu dus 6 jaar moeten brommen, komen ook de mindere goden van deze bende er niet zonder kleerscheuren vanaf. Acht mededaders verdwijnen voor periodes van tussen de 3 en 4,5 jaar achter de tralies.

Hermes

Drie echte Hermès-tassen

Levenslang

De straf voor de Lego-dieven valt echter in het niet bij de veroordeling die een zeker Xiao Zhenqiang in 2013 in China aan zijn broek kreeg. Deze man ging levenslang de cel in voor de namaak van duizenden Hermès handtassen.

Tip

Een belangrijke tip voor de dagelijkse praktijk: als je dan toch zo nodig inbreuk moet maken, doe het dan niet in China!

Bas Kist