Contact

Laat u niet bedonderen!

April 2020. Zo af en toe duiken ze weer op: spookfacturen. Officieel ogende rekeningen voor een of andere verlenging van de registratie van een merk of een domeinnaam. Soms lijken ze zó echt dat je ze zomaar zou betalen.

Spookfacturen

Links de spookfactuur, rechts het ‘echte’ Merkenbureau. Ziet u geen verschil? Klopt! Het is 1 op 1 gekopieerd

Europese registratie

Dat geldt zeker voor de factuur die de afgelopen weken aan veel houders van Europese merken werd gestuurd. Het briefhoofd boven de rekening is een kopie van het logo van het ‘echte’ Europese merkenbureau. De kosten voor ‘registratie’ zijn nog best schappelijk: € 910,-, te betalen op een Poolse bankrekening (hé, is dat niet vreemd?!). Toch is de kans groot dat veel merkhouders hier weer zijn ingestonken.

Spookfacturen

Domeinnamen

Maar ook op het gebied van domeinnamen proberen ze u te flessen. Zo stuurt fraudeur DNS Service NL keurig ogende facturen rond voor ‘domeinregistratie Periode 2020 / 2021’. Om welke domeinnaam het gaat vermelden ze niet, wel dat er een aantrekkelijke ‘Reductie DNS-/Servicekosten’ geldt van € 24,-. Dat is toch mooi meegenomen op een bedrag van € 146,90 ex. BTW! Snel betalen maar, zullen veel ondernemers denken.

Tips

De tips liggen voor de hand:

  • vertrouw niet blind op alle fraaie, officieel ogende facturen
  • lees even de kleine lettertjes: daar staat meestal dat het geen factuur is maar ‘een aanbieding’
  • bij twijfel, bel even, wij zien vaak in één oogopslag of het bedrog is

Bas Kist