Contact

Verbod iPhone Duitsland

Januari 2019. In december 2018 heeft de Rechtbank in München Apple verboden de iPhone modellen 7, 8 en X in Duitsland te verkopen. Ook moet het bedrijf alle toestellen bij de resellers terughalen. Volgens de rechter schendt Apple met de techniek in de iPhone bepaalde patenten van Qualcomm.

Patent

Het gaat om een patent (dat is hetzelfde als een octrooi) voor de zogenaamde “low-voltage power efficient envelope tracker”, een techniek waarmee de batterij wordt gespaard bij het verzenden en ontvangen van signalen.

V.l.n.r. de Iphone 7, 8 en X, verboden in Duitsland

Borg

Om het vonnis ook daadwerkelijk meteen ten uitvoer te kunnen leggen, moet Qualcomm wel een borg storten van €1.34 miljard. De borg is een soort zekerheid: mocht de zaak in beroep toch in het voordeel van Apple uitpakken, dan komt de bal natuurlijk keihard terug bij Qualcomm en dan moet er wel verhaal zijn.

Rollend over straat

Het schijnt dat Qualcomm deze gigantische borg inmiddels gestort heeft. Ondertussen heeft Apple laten weten dat het beroep aantekent tegen de uitspraak. Duitsland is overigens niet het enige land waar de bedrijven met elkaar overhoop liggen. Ook in China en de Verenigde staten gaan de tech-reuzen rollend met elkaar over straat.

Bas Kist