Contact

Vlagverbod voor merken

Augustus 2020. Het is niet bij iedereen bekend, maar een beeldmerk registeren waarin een vlag is opgenomen, is verboden. Merken met vlaggen krijgen geen registratie. Chiever keek eens rond in het Benelux merkenregister en vond wat interessante voorbeelden van geweigerde ‘vlag-merken’.

Merken die geweigerd werden vanwege de aanwezigheid van de Nederlandse vlag

Ongeacht welke vlag

Het gaat in de Benelux uiteraard niet alleen om de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse vlag, maar om vlaggen van over de hele wereld. De achtergrond van dit ‘vlagverbod’ is dat landen controle moeten blijven houden over hun vlaggen en dat het publiek niet misleid mag worden over de herkomst van de producten.

Ook merken met kleine piepkleine vlaggetjes worden geweigerd

Omvang

Omvang van de vlag lijkt niet uit te maken: ook merken waarin met een piepklein vlaggetje zit verscholen, worden geweigerd.

Ook deze merken werden geweigerd vanwege de vlag

Ongeacht vlagvorm

Ook maakt het niet uit dat de vlag niet de vorm van een vlag heeft, maar bijvoorbeeld rond is. Het valt allemaal onder het vlagverbod.

Zoek de Belgische vlag!

Raadsel

Maar het kan ook te ver gaan. Het was ons een raadsel waarom dit beeldmerk, LC Waikiki, geweigerd is. Totdat wij na veel speuren de Belgische vlag ontdekten. Hier schiet het Benelux merkenbureau toch een beetje door!

Bas Kist