Contact

Wat gebeurt er met mijn merk na de Brexit?

Oktober 2020. Wat gebeurt er met mijn Europese merk* na de Brexit? Ben ik na 1 januari nog steeds in het Verenigd Koninkrijk beschermd? Moet ik in nu snel actie komen om mijn merkrechten veilig te stellen? Allemaal vragen die bij houders van Europese merkregistraties spelen nu de Brexit nadert. Chiever geeft hieronder de antwoorden.

Brexit

Geregistreerde EU-merken

Zijn uw merken al formeel geregistreerd, dan hoeft er op dit moment niets te gebeuren. Uw Europese merk blijft na 1 januari 2021 gewoon beschermd in 27 EU-landen. Voor het Verenigd Koninkrijk krijgt u automatisch een nationaal UK-recht dat gelijk is aan uw bestaande EU-merk.

Aanvragen EU-merken

Is voor uw EU-merk de registratieprocedure op 1 januari 2021 nog niet afgerond omdat het merk recent is aangevraagd of omdat er een oppositie loopt? In dat geval wordt het UK-deel van het EU-merk niet automatisch omgezet, maar krijgt u tot 30 september 2021 de tijd om een aparte, nationale UK-registratie aan te vragen, die dan dezelfde depotdatum krijgt als het EU-merk.

Wat moet u doen?

Het antwoord op de vraag wat u nu moet doen is eenvoudig: als u klant bent bij Chiever (en uw merken door ons worden beheerd) hoeft u voorlopig niets te doen. Wij brengen voor al onze klanten in kaart wat de eventuele consequenties van de Brexit zijn voor hun EU-merkregistraties en/of aanvragen. Moet er actie genomen worden om uw rechten veilig te stellen, dan brengen wij u daarvan tijdig op de hoogte en geven wij aan wat de procedure is en wat de kosten zijn.

Geen klant bij Chiever?

Bent u geen klant bij ons kantoor, dan zijn wij uiteraard graag bereid uw merkenportefeuille te analyseren en u te adviseren wat te doen. In dat geval verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Opposities

Heeft u een EU oppositie lopen tegen uw merk of bent u de eisende partij? Dan zullen wij binnenkort apart contact met u opnemen om de eventuele stappen te bespreken.

Brexit-desk

Uiteraard is er meer te zeggen over de consequenties van de Brexit voor merkregistraties. Ook kunnen er gaande de Brexit-onderhandelingen nog zaken wijzigen. Wij houden alles nauwlettend in de gaten en informeren u zo nodig. Mocht u op dit moment toch nog vragen hebben, wilt u meer achtergrondinformatie of overleggen over uw portefeuille, dan kunt u contact opnemen met onze Brexit-desk. Wij helpen u graag verder.

Maria-Gemma Huijnen

Chiever Brexit Desk

 

* Wat voor EU-merken geldt, is ook van toepassing op EU-modellen.

Foto: Shutterstock